Guide till luftvärmepump

Har du frågor?


(Lämna tom)

För reklamation och support, vänligen kontakta inköpsställe.

Facebook

Luft-luftvärmepumpar

Panasonic NZ9

Panasonic QZ9

Panasonic NE9

Panasonic HZ9

Panasonic HE9

Panasonic CZ9

Panasonic CE9

Panasonic VZ9

Panasonic VE9

Luftvatten-värmepumpar

Panasonic Aquarea All-in-One T-cap

Panasonic Aquarea T-cap Split

Panasonic Aquarea Monoblock

Övrigt

Bilder på Panasonics värmepumpar

Andra tillverkare av luftvärmepumpar

 

Installation av luftvärmepump

Genom att låta installera en Panasonic luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump, kan du spara mycket pengar på din uppvärmning.

- Beställ installation av din värmepump 

Installeras av en certifierad kyltekniker

Att installera en värmepump, oavsett märke, är en komplicerad procedur. Enligt lag krävs att installationen där dragning av köldmedierör ingår utförs av en certifierad kyltekniker, vilket är standard för Panasonics luft-luftvärmepumpar och även de flesta luft-vattenvärmepumparna. 

Även om det inte hade varit ett lagkrav är fördelarna med att anlita en kyltekniker många:

Vad ingår i installationen?

Det krävs också en del material (t.ex. väggkonsoler, vibrationsdämpare, köldmedierör och täckkanaler), som vanligen ingår i installationskostnaden. Exakt vad som ingår, skiljer lite mellan olika installatörer. Om installatören erbjuder en standard-installation, är det lätt för dig att kontrollera exakt vad som ingår.

När man köper installation av en luftvärmepump brukar man köpa en standardinstallation. Det som ingår brukar vara:

ROT-avdrag för värmepumpsinstallation

Vid installation av värmepump kan du använda dig av ROT-avdraget. Från och med 1 januari 2016 är det 30 % av arbetskostnaden som kan dras av genom ROT-avdraget för installation av både Panasonics luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar.

Pris på installation

En standardinstallation kostar runt 6000 kr. Av installationskostnaden är den största delen arbetskostnad och av den summan får man tillbaka 50% på skatten via ROT-avdraget. Avdraget görs direkt vid köpet, och installatören ansöker om avdraget.

Monteras på väggen eller stå på markstativ?

Skall man montera luftvärmepumpen på väggen eller skall den stå på en markställning? Det är en fråga som alltid kommer upp vid varje installation. Hela 99 % av alla luftvärmepumpar sitter direkt på väggen med väggkonsoler. I enstaka fall kan det bli vibrationer i väggen och då kan man i efterhand sätta luftvärmepumpen på ett markstativ istället.

Värmepumpsgrossisten vill påminna att installation av en värmepump endast ska utföras av en certifierad kyltekniker. En kyltekniker har gått en speciell utbildning, för att få arbeta med köldmedium och yrkesgruppens skicklighet kontrolleras genom certifiering. Köldmedium finns i rören mellan inne- och utedelen och kan orsaka allvarliga skador, om man inte vet hur man ska handskas med det.

Har du fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)